De necrezut: Doar 12 elevi vor învăța într-o școală reabilitată cu 500.000 de lei. Cauzele pentru care sălile vor rămâne goale

De necrezut: Doar 12 elevi vor învăța într-o școală reabilitată cu 500.000 de lei. Cauzele pentru care sălile vor rămâne goale
Publicat: 08/09/2019, 10:05

În comuna Săcelu din județul Gorj sunt trei școli, două primare și una gimnazială, la care sunt înscriși în total aproape 90 de elevi.

12 copii de vârste diferite vor învăța într-o singură clasă la Școala Primară Magherești, structură a Școlii Gimnaziale Săcelu. Unitatea de învățământ a fost distrusă în luna ianuarie a anului trecut, în urma unui incendiu, fiind cheltuită suma de aproximativ 500.000 de lei pentru reabilitare.

Tot 12 elevi vor învăța, în regim simultan, și la Școala Primară Hăiești din comună.

Autoritățile spun că una dintre cauzele pentru care sălile modernizate vor rămâne goale este plecarea în străinătate împreună cu părinții a celor care frecventau școala.

„Se diminuează din ce în ce mai mult numărul elevilor. Am avut ani când în clasa a V-a nu a fost niciun elev. La ora actuală este clasa a VII-a în care nu există elevi. De aceea s-a recurs la învățământul simultan, nu este altă variantă. Mulți au plecat în străinătate, copiii i-au urmat, au mai plecat pe la oraș, alții preferă să facă naveta la alte școli. Avem trei școli, una este deja închisă, Blahnița de Sus este închisă. Mai sunt trei școli la ora actuală: două primare și una gimnazială, I-VIII”, a declarat, corespondentului Mediafax, Gheorghe Dumitrelea, viceprimarul comunei Săcelu.

Edilul susține că toate cele trei școli din localitate au fost reabilitate, iar comasarea ar duce la degradarea clădirilor modernizate pentru elevi.

„Efectuând comasarea școlilor într-adevăr se reduce numărul cadrelor didactice, învățământul poate ar fi mai de calitate, dar ce facem cu instituțiile, școlile? Neavând activitate, dacă nu li se dă altă întrebuințare sau altceva, școlile se deteriorează și iar nu e un lucru bun. Noi material, cât de cât am stat bine în ceea ce privește combustibilul pentru încălzire. S-au făcut investiții destul de mari în școli, mai ales cea de la Magherești, unde a ars, am obținut cinci miliarde pe situații de urgență și din banii aceia s-a reconstruit. Iar la Hăiești am avut investiții de un miliard și ceva anul trecut, vă dați seama că nu puteam să recurgem la comasare, cu cât că învățământul avea o calitate superioară. Una este să faci ore cu patru clase într-o oră și una este ca fiecare profesor, fiecare clasă, să aibă profesorul ei”, a mai spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, în cele trei școli s-au făcut în ultimii trei ani investiții de peste 1,6 milioane de lei.

La Școala Gimnazială Săcelu, principala instituție de învățământ din comună, sunt înscriși 14 copii în clasele I-IV și 24 în clasele V-VIII. Clasa a V-a va funcționa în regim simultan cu clasa a VI-a, iar în clasa a VII-a nu este niciun elev, în timp ce în clasa a VIII-a sunt 12.

„Sunt copii foarte puțini. Suntem în regim simultan, cu două clase. Limita este 12. Suntem pe linia de plutire. Mai supraviețuim. La a VIII-a avem clasa completă. Noi mergem cu 12 copii, limita, în sistemul rural nu merge cu 30. În toată școala avem 90 de copii. Avem dotări bune, dar nu avem copii. Avem școlile reabilitate, moderne, în privința aceasta stăm ok. (…) Învățământul simultan nu ajută. Niciodată nu am fost pentru cantitate, deși eu aș fi preferat să reducă numărul de copii, limita, în așa fel încât chiar șapte-opt copii să fie în regim normal. Dar la noi la școală, noi mergem în regim normal cu copiii, chiar dacă mai pierdem câteva ore, asta o facem pentru copii. Mai ales la materiile de bază: română, matematică, istorie, geografie. Chiar dacă ei figurează la simultan în acte, noi facem separat”, a precizat, pentru Mediafax, Viorel Vilău, directorul Școlii Gimnaziale Săcelu.

La Școala gimnalizială lucrează 13 profesori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
O NOUĂ REGULĂ a fost decisă în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×